Inbjudan till workshop om fjällväder och lavinbildande väderleksfaktorer

Underlagen från fjällväderworkshopen kan fås via mail genom att maila:

mikael.amlert@sbo.nuSBO - Svenska Bergsguideorganisationen genomför utbildning av nya bergsguidekandidater i Abisko-Kebnekaiseområdet i början av mars månad. Som en del av denna genomför vi en workshop om fjällväder och lavinbildande väderleksfaktorer den 7 mars kl 18.30-21.30 på Naturum i Abisko (Bredvid Abisko STF Turiststation) Vi har platser över och erbjuder nu ett kostnadsfritt deltagande för fler intresserade fjällfarare.

Workshopen beskriver hur vädersystem och fjällformationer påverkar vind, temperatur och nederbörd och hur fronter, lågtryck och högtryck uppkommer samt hur vädersystemen rör sig och hur det påverkar lavinfaran i våra fjäll här i norra Norge och Sverige.
Lär dig mer om hur man kan få tag i och tyda meteorologiska kartor, satellit- och radarbilder och hur man får ut mesta möjliga information från vädertjänsten YR.
Workshopen består av föreläsningar och diskussionsfrågor och vänder sig till alla som vistas och färdas i fjäll- och lavinterräng här i norra Skandinavien.
 

Föreläsare är statsmeteorolog Sjur Wergeland - vid Meteorologisk Institutt i Norge och Tromsø, ”hvor jeg i 30 år har varslet både vindstille og storm for Nord-Norge og Barentshavet.”

Sjur Wergeland är flitigt anlitad som föreläsare om lavin-/snøskred relaterad meteorologi för bl.a. Statens Vegvesen (Norska Vägverket) och Norska Försvarets Vinterskola.

 

Sjur är en mycket uppskattad och inspirerande praktiker som på ett pedagogiskt och inspirerande sätt lär ut viktiga vädergrunder för säker planering och fjällfärdsel.

 

Deltagarantalet är begränsat till 80 personer. Först till kvarn gäller. Ingen föranmälan krävs.

Frågor kan sändas med e-post till mikael.amlert@sbo.nu

 

Välkommen till en lärorik och inspirerande kväll!

SBO/Styrelsen

Svenska
Bergsguide
Organisationen

© Svenska Bergsguideorganisationen. All rights reserved. 
Powered by Asberg & Veenhuis